Pączki – ile zjesz ich dzisiaj? Sprawdziliśmy to!

23 lutego 2017 17:42 1 komentarz

Dzisiaj długo wyczekiwany dzień dla wszystkich miłośników lukrowanych słodkości. Mowa o tłustym czwartku, w który według tradycji każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, a ze statystyk wynika, że Polacy jedzą średnio 2,5 pączka na osobę.

Pierwsze pączki, w starożytnym Rzymie były tłuste jak dziś, ale nie zawierały cukru. Pomysł na jego dodanie przyszedł z rejonu północnej Afryki.

Jedna z legend głosi, odpowiedzialny za kształt dzisiejszych pączków jest berliński cukiernik, który marzył o służbie w pruskim wojsku, a z powodu gorszego stanu zdrowia nie wcielono go do armii. Został jednak mianowany wojskowym kucharzem i z radości przygotował drożdżowe łakocie z nadzieniem o kształcie armatnich kul.

W obecnych czasach możemy kupić pączki, które różnią się od siebie nie tylko składem, ale też wzorem, kolorem,
wielkością i kształtem. Wybieramy między pączkami z nadzieniem różanym, czekoladą, toffi, serem, z bitą śmietaną, orzechami i wieloma innymi. W związku z licznymi nietolerancjami na pokarmowymi można też spotkać pączki bezglutenowe, gryczane. Miłośnicy zwierząt i alergicy mogą znaleźć z ofertach również pączki wegańskie, nie zawierające składników pochodzenia zwierzęcego. Wiadomo jednak, że najlepsze są te smażone według polskiej receptury przez babcię.

Poniżej przedstawiamy sprawdzony, szybki przepis na smażone mini pączki:

Składniki:
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

Serek wymieszać z jajkami. Dodać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać. W szerokim i płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.

Pamiętajmy, dzisiaj pączki nie tuczą 🙂 Smacznego.

 

Tags: ,

Autor: admin1

Wyświetlenia: 385

1 komentarz

  • Damian says:

    zjadłem 4,5 😉

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *
    *

    Kursy walut

    Instagram

    • Gdy chcesz zaparkowa lomza oma
      3 dni ago by tvitvpl Gdy chcesz zaparkować  #lomza  #łomża
    • Wycig Wrakow polska lomza
      3 dni ago by tvitvpl Wyścig Wrakow  #polska   #lomza 
    • Festyn rodzinny SM Perspektywa trwa lomza oma
      3 dni ago by tvitvpl Festyn rodzinny SM Perspektywa trwa  #lomza  #łomża
    • Kapucyski Zespo Uwielbienia w omy ju niebawem na portalu wwwtvitvplhellip
      4 dni ago by tvitvpl Kapucyński Zespoł Uwielbienia w Łomży już niebawem na portalu www.tvitv.pl  #lomza  #łomża
    • Miss Ekonomika 2017 z prawej oraz Miss Publicznoci lomza misshellip
      3 tygodnie ago by tvitvpl Miss Ekonomika 2017 (z prawej) oraz Miss Publiczności  #lomza   #miss  #łomża  #ekonomik   #ekonom 
    • Wycigi wrakw w Krukach koo Kolna Przybywajcie  wkrtce finayhellip
      1 miesiąc ago by tvitvpl Wyścigi wraków w Krukach koło Kolna. Przybywajcie :-) wkrótce finały.  #Lomza  #Łomża  #kolno   #wraki 
    • Czu nadchodzce lato oma Lomza weekend
      1 miesiąc ago by tvitvpl Czuć nadchodzące lato #Łomża  #Lomza   #weekend 
    • Takie autobusy to pereki  Lomza oma polska mpk
      1 miesiąc ago by tvitvpl Takie autobusy to perełki ☺  #Lomza  #Łomża  #polska   #mpk 
    • Hybryda noc wcale nie pali tak mao Dlaczego? Bo nochellip
      1 miesiąc ago by tvitvpl Hybryda nocą wcale nie pali tak mało. Dlaczego? Bo nocą nie ma korków. I jak tu zmienić myślenie?
    • W jakim sporcie uywamy masek tego typu? lomza oma polska
      1 miesiąc ago by tvitvpl W jakim sporcie używamy masek tego typu?  #lomza  #łomża  #polska 

    Sonda

    Czy prezydent Mariusz Chrzanowski ma szanse na reelekcję?

    • Zdecydowanie tak (31%, Głosów: 235)
    • Zdecydowanie nie (27%, Głosów: 207)
    • Nie (19%, Głosów: 141)
    • Tak (18%, Głosów: 139)
    • Jeszcze nie wiem (5%, Głosów: 35)

    Głosujących: 754

    Loading ... Loading ...
    • ISSN 2450-6133